First Bachmann 4-Cep conversion.

April 11, 2017

The Bachmann 4-Cep in original condition as supplied out of the box. A conversion is more of a long project than anything of extreme complexity. Until you have to repaint it!

A long overdue project for my EM gauge Folkestone East project is to convert several OO gauge Bachmann Class 411 4-Cep units to represent the Swindon refurbished units; work undertaken to upgrade the fleet in the early 1980s. The model, as it is supplied, is a four-car set in original ‘as built’ condition with typical Mark 1 coach features. The refurbished 4-Cep conversion involves a long-winded removal of the glazing units and moulded window frames; relocating the guards compartments to the CK and fitting of new glazing units and hopper window frames. The moulded window frames were pared away and smoothed down ready for the new etched ones which are fitted once all painting is complete. The stainless steel colour will be a good representation of the unpainted bare metal of those fitted to refurbished 4-Ceps. This was done using a stainless steel etch designed by another Southern Region modeller called David Crow (see below) and kindly made freely available.

The guards compartment was relocated to a middle trailer during refurbishment work. The original guards compartments in the outer DMBSO vehicles was removed to provide an additional seating bay.

The conversion will involve several other detail changes including swapping the bogies for Commonwealth types and double checking the type of roof ventilator fitted to your chosen unit – they did vary with ridge dome, scallop dome and shell vents all featuring in the 4-Cep fleet. I started work by converting the corridor composite trailer into a composite brake – the two guards compartments in the outer DMBSO trailers being located to bring the 4-Ceps in line with other express stock such as the 4-Cig, 4-Big and 4-Vep units.

Filing plastic away to fit the etched overlay section flush with the rest of the coach sides.

With the guards compartment relocated, the DMBSOs are converted to remove the guards compartments from those vehicles and cut in new windows for an additional seating bay. The etched window frames are used as a guide.

Once positioned as near as can be, the window in the original double doors is sealed up and the new windows cut in on both sides of the trailer.

The door line, door handle and hinges are removed too to create a smooth surface. Some filling is required to complete this work.

A final rub down in the kitchen sink with fine wet and dry paper and the model is ready for the paint shop – models rarely look well after this much work. The first coat of paint will quickly reveal flaws in the body work that need further attention. Rub down again, fill where necessary and re-coat before progressing to more complex parts of the livery! This model is to become No. 1562 finished in Network South-East livery (see below). The full size unit survived until around 2004.

Advertisements

Remodelling and upgrading of the Folkestone East layout continues.

April 10, 2017

Thumpers take a spin over the layout. It is run as the real location would be run in both the BR Sectorisation and post-privatisation eras. It is also home to my EMU and DEMU fleet, whether they are suitable for the location being modelled or not!

Remodelling of my EM gauge Folkestone East is making progress, having reached that ‘nothing looks finished’ chaotic stage. To recap, the work commenced with rebuilding the key cross-over from the down line to the yard and branch turn-back sidings. This required the removal of the Up staff halt platform and signalling to allow room to work on the new track and to allow for the slight remodelling of the track at that location. No.6 curved turnouts were replaced with longer No. 8 turnouts making the track run in a smoother arc in the curves and through the turnouts. The new track can be seen in the image below.


The flats which can be seen at the Ashford end of the real location have been built and in the process of detailing – fitting windows etc. The buildings are loose fitted to the layout and will be removable once the scenery is complete to suit particular date and time stamps, so to speak. Furthermore, they will be partially screened by weed trees growing on the embankment. The actual structures are slightly smaller than scale  – the real ones being set a little further back from the lineside.


Two of the most challenging structures to build include Folkestone East signal box (above) and the electricity sub station (which will be located more or less opposite this scene). The box might appear to be of a simple design. However, there are elements of it that are quite challenging to work out, including the sun shields. The interior has been left clear to allow me to model the panel.

The box is situated on the old demolished Down platform of Folkestone East station. A short length of platform survives as a staff halt as it does on the Up side as mentioned above. Note how the box is set into the demolished platform with a low retaining wall.

 

The back drop has been pushed back about three inches to make room for some more low relief buildings including the end of the terrace houses on the street leading to the signal box. The end of an small industrial building is to be added too. Yes, the layout is seeing quite some remodelling, but I hope the extra effort will be worth it. The new cross-over track has already brought much benefit in improved running over what is already a pretty reliable layout. The signal box is reaching the painting and detailing stage. Already, I am eyeing up the construction of baseboards for the harbour branch.

 


Work restarts on Folkestone East

March 26, 2017


After mothballing the layout for 18 months whilst I worked on other projects, I have finally flung the dust covers off the layout and started to deal with some problems with it (I admit to making a pig’s ear of some aspects of the layout, ears which now need to be rectified). Operating wrinkles also needed to be ironed out too.

The first job involves the original laser cut turnouts which made up the curved cross-over at the Ashford end of the layout. This junction, which provides access to the harbour branch turn-back roads and yard, is the most critical on the layout. Using laser-cut turnout bases and glued chairs is a good technique and looks great too except for one thing: they are not durable enough for a heavy duty main line hosting a frequent train frequency. As a facing pair of turnouts on the main line, they were becoming badly damaged by the heaviest locos in the fleet, namely my Heljan Class 47s. At nearly 750g each, they were knocking six shades of hell out of that cross-over to the point they no longer worked properly and repairs were impracticable. New ones of more durable soldered construction (see above) were built at the work bench and installed in January.

A plan to remodel the unsuccessful western end of the layout was in mind anyway, so turnout replacement fitted well with the building of some flats based loosely on Lawrence Court just off the Dover Road together with remodelling the scenery and modifying the back drop to make room for the partial low relief buildings.

During the 18 month period of storage, further information regarding a row of brown-brick buildings (predominantly hidden behind weed trees on the line side) became available, buildings which turned out to be the Lawrence Court flats. Winter-time images with trees bare of leaves revealed how dominant these low-rise flats actually are at this location. Whilst the real main line on which this layout is inspired is dead straight in this location, I have to live with a curve as it is located at the end of the room! There’s no extending the layout through the wall and into my neighbour’s field without objections from the sheep and other practical difficulties! The flats were nearly complete by the time I found the time to write this blog entry. They fit on the curve of the layout quite well, being partial low-relief buildings. Ideally, they should be set a little further back from the line, but the curve in the track makes placing the buildings tricky. Once the landscaping around and to the rear of the flats is complete, trees will be added to the line side once again partially concealing them.

The Up platform will be reinstated and track work reballasted and fitted with conductor rails once again. As part of this project, the signal box project has made a giant leap forward. Some adjustment to the back drop by moving it back by 3 inches and changing its shape a little has provided more room for the signal box (as well as the flats) which is moved east a little further to better position it in relation to the prototype location. Oh, yes, I must mot mention the retiring of the faithful Heljan 47s in favour of Bachmann ones (less damaging to the track) and the introduction of Dapol Class 73s (one picture above) which are gradually replacing my venerable Lima ones. More of the signal box, remodelling and the commissioning of the Class 73s later!